Pôvodný recept na snáď najslávnejší šalát na svete vytvoril kuchár talianskeho pôvodu Caesar Cardini, ktorý sa usadil v mexickej Tijuane. Spôsobov, ako presne šalát vznikol, je presne toľko, koľko je spôsobov jeho prípravy. V kombinácii so správnymi ingredienciami je svieži, chutný a jeho obľúbenosť dokazuje aj rozšírenie tohto receptu do mnohých svetových kuchýň. Pre zdravšiu verziu nahraďte tučnú zálievku nízkokalorickým dresingom Caesar, ktorý šalát výborne dochutí a kalórie udrží na uzde.
Ingrediencie na 2 porcie:
- Slim Pasta dresing Caesar – množstvo podľa chuti
- 1 rímsky šalát
- 250 g kuracích prsných rezňov
- 100 g slaniny na plátky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vajíčka uvarené namäkko
- 50 g parmezánu
- celozrnná bageta
- soľ, čierne korenie na dochutenie
Postup:
Rímsky šalát umyte a odkrojte tvrdý koštiaľ. Čisté listy šalátu osušte a nakrájajte na pravidelné väčšie štvorce. Potom sa vrhnite na prípravu krutónov, mäsa, slaniny a vajec. Celozrnnú bagetu nakrájajte na kocky a nasucho opečte na panvici. Kocky by mali byť na povrchu chrumkavé a zlaté, vo vnútri však mäkké. Z kuracích pŕs pripravte tenšie plátky, mierne osoľte a orestujte na panvici dozlata. Potom opečte aj plátky slaniny. Vajcia uvarte namäkko (približne 5 minút, aby bol bielok tuhý a žĺtok tekutý). Potom ich schlaďte pod studenou vodou a očistite. Šalát naaranžujte na tanieri, poukladajte plátky kuracieho mäsa, slaninu, rozpolenými vajíčkami a pokvapkajte nízkokalorickým dresingom Caesar. Na záver ozdobte parmezánovými hoblinami.
Tip: listy šalátu budú chrumkavejšie, ak ich vložíte na 10 minút do ľadovej vody. Pred prípravou listy osušte. Šalát s dresingom zmiešajte až tesne pred podávaním. Len tak zostane šalát svieži a listy nezvädnú. Vždy pridávajte dresing do šalátov a nie naopak. Len tak budete mať kontrolu nad dochutením šalátu.
Dobrú a ľahkú chuť!