(Ne)tradičný vianočný kapor so zelerovým šalátom
Obaľovaný kapor so „zemiakovým“ šalátom nesmie chýbať v žiadnom štedrovečernom menu. Je to tak aj v prípade, ak túžite na Vianoce po odľahčenom jedálničku. Stačí zemiaky vymeniť za zeler, tučnú majonézu za nízkokalorickú vajonézu a lahodná (a o dosť zdravšia) verzia šalátu je na svete. Ak sa neobídete bez kapra v trojobale, nahraďte klasickú strúhanku celozrnným variantom alebo zmesou drvených sezamových knackebrotov. Je to malá zmena, s ktorou však pre seba urobíte veľa dobrého.
Ingrediencie na 2 porcie šalátu:
- Vajonéza,
- ½ stredne veľkého zeleru,
- ½ vodnica (biela reďkev),
- ½ mrkvy,
- ½ balenie kyslej smotany,
- 2 vajce natvrdo,
- 1 lyžička horčice,
- soľ, čierne korenie,
- pažítka a plátok citróna na ozdobu.
Ako na to
Koreňovú zeleninu očistite, uvarte do mäkka a nechajte vychladnúť. Následne spolu s uvarenými vajíčkami nakrájajte na kocky a vložte do väčšej misy. Pridajte kyslú smotanu, Vajonézu, horčicu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a šalát nechajte cez noc uležať.
Ingrediencie na 2 porcie vyprážaného kapra:
- 2 filety z kapra,
- hladká múka,
- vajíčko,
- celozrnná strúhanka / drvené sezamové knackebroty,
- olivový olej,
- soľ, čierne korenie.
Ako na to
Filety z kapra umyte, osušte a následne osoľte a okoreňte. Obaľte v múke, vajíčku a celozrnnej strúhanke či zmesi drvených sezamových knackebrotov. Smažte na panvici s troškou oleja z obidvoch strán dozlata. Podávajte spolu so zelerovým šalátom ozdobeným pažítkou a plátkom citróna.
Tip: Vyhnite sa prepálenému oleju. Použite len kvalitný špeciálny olivový olej, ktorý by mal byť dostatočne rozpálený, aby strúhanka nenasiakla zbytočne príliš veľa oleja. Kapra ihneď po usmažení vysušte papierovým obrúskom.