Využite našu Black Friday zľavu 25% NA VŠETKO.

Zaraďte sushi do vášho „štíhleho plánu”

Tradičné japonské jedlo sushi býva často predmetom diskusií, zameraných na diétne stravovanie. Mnohí ho vnímajú ako skvelý diétny pokrm. Je to ale naozaj pravda? Je sushi počas diéty vhodné alebo nie?

Klasické japonské sushi sa bez debaty skladá zo zdravých potravín, ktoré obsahujú pre organizmus mnoho prospešných látok. Morská riasa, do ktorej sa obaľuje napríklad maki sushi, je bohatá na jód, vitamíny, vlákninu, zinok, železo, sodík, vápnik a horčík. Morské ryby zase obsahujú jód, vápnik, fosfor, draslík a vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K), a hlavne veľmi dôležité omega-3 mastné kyseliny, ktoré si ľudský organizmus nedokáže sám vytvoriť. Tepelne neupravená zelenina, ktorú v sushi nájdete, je zase plná vitamínov a vlákniny. Spočítane a podčiarknuté, sushi je zdravé jedlo a pri chudnutí by nemalo nijako narušiť váš redukčný jedálniček. Jednu ingredienciu sme však úmyselne vynechali – ryžu. 

uvodni fotka (1)

Vďaka svojim nutričným hodnotám je práve ryža jediným diétnym „kameňom úrazu“. Je totiž veľmi bohatá na sacharidy a vysoko kalorická. Pre výrobu sushi sa používa biela lepivá ryža, ktorá drží pokrm pohromade. Nielenže je plná škrobu a sacharidov, ale obvykle sa do nej pri varení pridáva ocot a cukor, ktoré dodajú ryži ďalšie nežiadúce kalórie. „Pre sushi je typická lepkavá ryža, ktorú však vďaka vysokému obsahu škrobu väčšina chudnúcich osôb vo svojom stravovacom pláne obmedzuje,“ potvrdzuje výživová poradkyňa Monika Rychlovská Tělupilová. Ako teda urobiť správne sushi počas diéty? Alternatíva existuje! A je to vlastne úplne jednoduché. 

Sushi na tanieri, línia pod kontrolou

Ak ste naozajstným milovníkom sushi a chcete si ho vychutnať nielen pri špeciálnych príležitostiach, kedy popustíte diétnu uzdu a doprajte si sacharidy navyše, máme pre vás tip. Bežnú ryžu totiž môžete nahradiť špeciálnou konjakovou ryžou na výrobu sushi – Slim Pasta Sticky Rice. Ide o unikátnu alternatívu sushi ryže, ktorá má znížený počet sacharidov a je nízkokalorická. V porovnaní s bežnou ryžou má sushi ryža o 70 % menej kalórií. Vďaka tomu si môžete bez výčitiek tuto ryžu dochutiť aj troškou octu a cukru bez toho, aby ste sa diétne obmedzovali a počítali každý kúsok sushi, ktorý vložíte do úst. Bonusom tejto ryže je aj vysoké množstvo zdravej vlákniny glukomanan, ktorá vás zasýti, a zároveň priamo ovplyvňuje úbytok hmotnosti. 

Sushi ryža Slim Pasta je chuťovo takmer na nerozoznanie od bežnej sushi ryže. Jej veľkou výhodou je, že ju nemusíte variť. Ryžu stačí prepláchnuť vodou, dochutiť, pripraviť si všetky ingrediencie a rovno môžete rolovať svoje obľúbené kúsky. 

Fotka 3

Ako zabezpečiť, aby vaše sushi bolo ešte zdravšie a diétnejšie?

Sushi môže byť súčasťou zdravej a diétnej výživy, ale aby sa tak stalo, mali by ste si dať pozor ešte na to, čo do nej dávate. Je jasné, že ak si zrolujete vyprážané kúsky ryby a majonézu, čo niektoré druhy sushi obsahujú, je to úplne iné, ako keď použijete lososa a uhorku. Pozor by ste si mali dať aj na sójovú omáčku. Vyberajte si len kvalitné druhy. Ak je to možné, doprajte si jej čo najmenej. Je totiž plná soli a glutamátov, ktoré môžu zapríčiniť zbytočné zavodnenie organizmu. Naopak, nebojte sa dopriať si viac wasabi a nakladaného zázvoru, ktoré sa k sushi servírujú. Štipľavé wasabi vám pomôže naštartovať metabolizmus a pôsobí antibakteriálne. Zázvor je zase skvelý na trávenie a posilnenie imunity.