Využite našu Black Friday zľavu 25% NA VŠETKO.

Sú smoothies vhodné počas chudnúceho režimu?

Smoothies majú určite množstvo zdravotných benefitov a vďaka vitamínom a minerálnym látkam môžu byť aj cennou súčasťou jedálnička. Ak však ide o chudnutie, je potrebné dodržiavať určité pravidlá, aby vám na ceste za štíhlejšou postavou neboli skôr nepriateľom. Na čo dávať pozor, aké druhy ovocia a zeleniny sú vhodné na chudnutie a s akými trikmi sa najčastejšie stretávate u výrobcov kupovaných smoothies?

hodí se smoothies (1)

Strážte si množstvo

Ovocné smoothies konzumujte skôr v dopoludňajších hodinách a určite si strážte množstvo pridaného ovocia. Aj keď sa to nemusí zdať, ovocie môže obsahovať pomerne vysoký podiel cukru. Medzi najzradnejšie druhy ovocia patria napríklad banány a hrozno. Denne vypite maximálne 200-300 ml ovocných smoothie.

Smoothie sú vhodná aj pred alebo po športovom výkone, pretože ide o veľmi rýchly zdroj energie, ktorý však nezasýti na dlhší čas.

Dajte šancu zeleninovému smoothie

Ak chcete svojmu telu dopriať zdroj vitamínov a minerálnych látok, ale súčasne sa vyhnúť navyšovaniu cukru v jedálničku, vyberte si zeleninové smoothie. To vás nielen zasýti, ale môžete si ho dopriať bez výčitiek aj v popoludňajších hodinách.

Ovocie a zelenina pre štíhlu líniu

Ktoré druhy ovocia a zeleniny sú najvhodnejšie na prípravu smoothie a majú nízky obsah sacharidov?

AVOKÁDO (cca 1,4 g sacharidov na 100 g)  – je naozaj ovocie. Obsahuje vysoký podiel zdravých tukov a minimum sacharidov.

JAHODY (cca 6,7 g sacharidov na 100 g) – sú plné vitamínu C, draslíka a vlákniny.

GRAPEFRUIT ČERVENÝ (cca 8,2 g sacharidov na 100 g) – možno ste už počuli o „grapefruitovej diéte“. Táto diéta funguje tak, že sa pred každým jedlom zasýtite polovicou grapefruitu a vďaka tomu nebudete cítiť priveľký  hlad. Bežného jedla preto zjete menej a znížite si tak celkový energetický príjem.

ČUČORIEDKY (cca 8,9 g sacharidov na 100 g) – sú plné antioxidantov, vitamínov a vlákniny. Priaznivo pôsobia na nervovú sústavu a údajne aj zlepšujú pamäť.

ANANÁS (cca 10,6 g sacharidov na 100 g) – je bohatý na vitamín C, znižuje nafukovanie a podporuje trávenie. Aj to je dôvod, prečo sa podáva v kombinácii s mäsom predovšetkým pri grilovaní.

ŠPENÁT (cca 1,7 g sacharidov na 100 g) - je významným zdrojom antioxidantov a spomaľuje starnutie pokožky.

BROKOLICA (cca 2 g sacharidov na 100 g) - je bohatá na vitamín C, E, B1, kyselinu listovú (B9) a vitamín B2. Z minerálnych látok obsahuje predovšetkým draslík, vápnik, fosfor a síru. Samozrejme je bohatá aj na vlákninu. Nové štúdie dokazujú, že brokolica výrazne chráni ľudský organizmus proti voľným radikálom, toxickým a rakovinotvorným látkam.

ZELER BUĽVOVÝ (cca 2,6 g sacharidov na 100 g) – má protizápalové účinky, prospieva cievam, znižuje cholesterol a pomáha pri zápche. Šťava zo zeleru chráni obličky a žlčník pred tvorbou kameňov.

STOPKOVÝ ZELER ( cca 0,7 g sacharidov na 100 g) - je doslova vitamínovou bombou. Listy obsahujú dokonca viac vitamínu C ako citróny, je skvelým zásobníkom vitamínu B, ktorý sa podieľa na zdraví nechtov a vlasov, ale aj nervov. Z ďalších dôležitých vitamínov sú v ňom zastúpené vitamíny A, K a E. Najvýznamnejšími minerálnymi látkami sú jód, zinok, vápnik, sodík, železo, chróm, draslík a horčík. Zeler obsahuje aj fytochemikálie, ktoré stimulujú tvorbu bielych krviniek, čím pôsobí preventívne proti rakovine a ďalším ochorenia.

Pozor na reklamné slogany

S akými lákavými pojmami, ktoré môžu byť mnohokrát zavádzajúce, sa na etiketách kupovaných smoothies najčastejšie stretávate a čo sa za nim vlastne skrýva?

„S nízkym obsahom kalórií“

Veľmi známy marketingový slogan. Dajte si však pozor, na aké množstvo sa vzťahuje. Veľakrát sa týka jednej porcie a nie celého nápoja. Ako je uvedené v potravinárskej legislatíve, obsah energie pre splnenie tohto tvrdenia musí byť do 20 kcal na 100 ml. Napríklad v prípade pomarančového džúsu sa tento marketingový slogan týka porcie menšej ako 50 ml.

„S prídavkom vlákniny“

Ako je všeobecne známe, smoothies sa na rozdiel od džúsov vyrába z celého ovocia alebo zeleniny. Tie tú samy o sebe veľmi bohatým zdrojom vlákniny, ktorá sa nachádza v dužine či šupke. Nie je preto nevyhnutné pridávať do výrobku ďalšiu vlákninu. Ide teda veľakrát len o marketingový ťah. V skutočnosti je do výrobku pridané len nepatrné množstvo vlákniny, ktorá však na jeho celkový obsah už nemá zásadný vplyv.

„Bez pridaného cukru/bez prídavku cukru“

Do výrobku nemusí byť síce pridaný cukor, ale množstvo prirodzene sa vyskytujúceho cukru, ktorý sa nachádza napríklad v jablkovom či inom koncentráte, býva spravidla veľmi vysoké. Preto je dôležité sledovať množstvo cukru uvedeného v tabuľke výživových údajov. Odporúčame neprekračovať hodnotu 10 g sacharidov na 100 g, aby sme zbytočne organizmus „nepresladzovali“.

„Spĺňa denné odporúčané množstvo ovocia/vitamínov a živín“

Ide o časté znenie výživových odporúčaní. Avšak, príjem týchto živín a vitamínov odborníci odporúčajú skôr z čerstvých, nijako nespracovaných plodov. Znamená to, že smoothie by malo byť vyrobené z čerstvého a z tzv. celistvého ovocia a zeleniny, teda nezbavené šupky či dužiny, ktorá je často veľmi bohatá na vitamíny, minerálne látky alebo vlákninu. Súčasne by nemalo byť vystavené vysokým teplotám, k čomu môže dochádzať pri spracovaní plodov a ich nešetrnej sterilizácii.