Balené smoothies: ako správne „čítať“ lákavé reklamné slogany?
Smoothie si môžete vyrobiť z čerstvých surovín v pohodlí domova, ale ak napríklad nestíhate alebo si ho chcete hneď dopriať, jednoducho si ho kúpite. Balené smoothies sú dnes bežne dostupným produktom. Ako však správne čítať mnohokrát zavádzajúce ale lákavé marketingové slogany na etiketách? S akými sa najčastejšie stretnete a čo sa za nimi vlastne skrýva?
„S nízkym obsahom kalórií“
Veľmi známy marketingový slogan. Dajte si však pozor, na aké množstvo sa vzťahuje. Veľakrát sa týka jednej porcie a nie celého nápoja. Ako je uvedené v potravinárskej legislatíve, obsah energie pre splnenie tohto tvrdenia musí byť do 20 kcal na 100 ml. Napríklad v prípade pomarančového džúsu sa tento marketingový slogan týka porcie menšej ako 50 ml.
„S prídavkom vlákniny“
Ako je všeobecne známe, smoothies sa na rozdiel od džúsov vyrába z celého ovocia alebo zeleniny. Tie tú samy o sebe veľmi bohatým zdrojom vlákniny, ktorá sa nachádza v dužine či šupke. Nie je preto nevyhnutné pridávať do výrobku ďalšiu vlákninu. Ide teda veľakrát len o marketingový ťah. V skutočnosti je do výrobku pridané len nepatrné množstvo vlákniny, ktorá však na jeho celkový obsah už nemá zásadný vplyv.
„Bez pridaného cukru/bez prídavku cukru“
Do výrobku nemusí byť síce pridaný cukor, ale množstvo prirodzene sa vyskytujúceho cukru, ktorý sa nachádza napríklad v jablkovom či inom koncentráte, býva spravidla veľmi vysoké. Preto je dôležité sledovať množstvo cukru uvedeného v tabuľke výživových údajov. Odporúčame neprekračovať hodnotu 10 g sacharidov na 100 g, aby sme zbytočne organizmus „nepresladzovali“.
„Spĺňa denné odporúčané množstvo ovocia/vitamínov a živín“
Ide o časté znenie výživových odporúčaní. Avšak, príjem týchto živín a vitamínov odborníci odporúčajú skôr z čerstvých, nijako nespracovaných plodov. Znamená to, že smoothie by malo byť vyrobené z čerstvého a z tzv. celistvého ovocia a zeleniny, teda nezbavené šupky či dužiny, ktorá je často veľmi bohatá na vitamíny, minerálne látky alebo vlákninu. Súčasne by nemalo byť vystavené vysokým teplotám, k čomu môže dochádzať pri spracovaní plodov a ich nešetrnej sterilizácii.