Čo je to konjak?
Konjak, celým menom Amorphophallus konjac, je úžitková rastlina a tradičná ázijská potravina. Používa sa predovšetkým v Japonsku, kde je známa pod menom Konnyaku. Konjak bol spočiatku považovaný za nedostupnú pochúťku, ktorú si mohla dopriať ibajaponská kráľovská rodina. Za liečivú potravinu ju po prvý raz označili v Číne. Z terapeutických dôvodov ju jedli budhistickí mnísi. Až pred 100 rokmi sa konjak stal dostupným pre všetkých obyvateľov Japonska. Od tej doby patrí medzi najpopulárnejšie druhy potravín v Ázii.
Konjak sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, v lokalitách mimo civilizácie. Vďaka tomu nie je rastlina toxikovaná nebezpečnými látkami. Pre potravinársky priemysel sa využíva hľuza konjaku, z ktorej sa vyrába konjaková múka. Tá sa používa na výrobu konjakových potravín – najčastejšie rezancov. Konjaková múka sa získava predovšetkým kvôli cennej vláknine glukomanan, ktorá významne znižuje pocit hladu a vďaka tomu má veľmi priaznivé účinky pri redukcii hmotnosti.